Tuesday, January 8, 2008

Interview done by Azreen of The Core System zine/blog

1. Please tell us the History of DUM DUM TAK started and what’s mean by that name?

Nizang (N): DumDumTak or DDT in short is a new KL-based hc/punk band with familiar faces in it. The entire band members used to / are still playing with other bands besides DDT. We started jamming around July 2007 and played our first unofficial gig at Central Market the same month and also the first official gig in Kuala Terengganu the following month. The recording for Punkrawk Flip Flop would be our first proper recording as DumDumTak. We first appeared as a 5-piece band but by the second gig, Amert our second guitarist pulled out since we felt most of the songs are better with only one guitar.

At first, we just jammed for fun. Rizie, Fael and I play covers of songs from Jellybelly, NOFX, etc. Amert (stick no bill) just moved to KL from Sg. Petani and tihinking of forming a new band here. One day, Rizie, Fael, Amert, me and another friend Aiman (Civil Disorder) jammed together playing the usual covers including a song by Stick No Bill. For the last song, we switched position. Aiman played the drums, Amert and Rizie played guitar and I played bass. Amert played his own composition (which later became our first song) and Fael took the microphone. The line-up feels so great and we decided to be a serious band and play our first show like I said earlier.

Rizie (R): DDT start jamming around july. Aku tak ingat tarikh sebenar. Bermula dari jamming suka-suka antara aku,Fael,Nizang. Mase tu,aku cuma bermain lagu cover jellybelly saja. Sebab orang yang pegang stick drum masa tu ialah Fael,dan Nizang main bass. Dan aku bertindak sebagai lead guitar. Tak lama selepas tu, Amert(Stick No Bill) datang join kiteorang,die jamming sekali dan mengambil posisi sec. guitar. Dengan penuh bersungguh-sungguh, kami jamming beberapa lagu cover. Akhir nya,aiman muncul dan bermain drum .ketika itu, Fael telah beralih posisi kepada vox. Dengan tidak sengaja, Amert telah memainkan sebuah lagu ciptaan baru dia dan,fael dengan spontan memasukkan lirik lagu baru itu. Dan lagu itu complete. Kami amat suka dengan lagu yang baru itu,lalu kami ulang lagu baru itu sehingga tamat masa jamming satu jam. Dan Fael berkata, ”kita kekalkan line up sebegini..Aiman, kau main drum, Rizie kau lead guitar,aku vox, Amert sec guitar dan Nizang kau main bass..okey,setuju tak?” Alrite. Maka bermula la kami sebuah band. Sembang-sembang kosong waktu dikedai makan telah membangkitkan semangat kami untuk mencari nama band. Hari berlalu,kami terus jamming bersama dengan beberapa lagu baru. Maksud Dum Dum Tak? Entah la.ketika itu,kami sedang mencari sebuah nama,banyak nama yang dicadangkan termasuk la tak tak dish.tapi aku paling berkenan dengan nama Dum Dum Tak. Oleh kerana kami dijemput untuk perform pada acara gig un-official pertama kami secara tergesa-gesa, maka kami bersetuju saja dengan nama dum dum tak itu. Kata aku “bunyi drum”.jadi kekal sehingga kini..

2. The cool ‘Line-Up” was?...and who’s answer this interview?

(N): Fael: main vocals/guitar Rizie: guitar/vocals Aiman: drum/vocals xNizangx: bass/vocals -----(me)

(R): Actually, line up pertama masa band ditubuhkan ialah Nizang bass, Amert, sec guitar. Aku lead guitar. Fael vox dan Aiman drum. tetapi, ketika gig official gig pertama kami di terengganu, amert telah keluar dari band, jadi sekarang, current line up ialah Fael lead guitar, aku sec guitar, Nizang bass dan Aiman drum. aku Rizie yang menjawap interview. Wassssup editor? How u doin?

3. What’s the main music that DUM DUM TAK play out?
(N): Punk and hardcore.

(R): Actually, kami tidak suka untuk judge musik kami sendiri. Terpulang kepada kamu semua untuk judge. Ada yang mengatakan nya punkrawk. Tapi yang pasti,kami cuba untuk buat satu kelainan pada style dan lirik pada lagu kami. Atau kamu boleh gelarkan saja ianya HC/punk. Kamu dengar, kamu judge sendiri.

4. In your lyrics, what’s the message to convey beside your music related?

(N): All of our lyrics are done by our main vocalist cum lead guitarist Fael, and even I myself am not really clear about the whole lyrics. I only know the basic ideas behind each lyric. But overall, our lyrics are about the socio-political and our view on local political and humanity issues.

(R): Kami selalu berfikir,bahawa kami ialah bukan pemuzik yang mempunyai sebuah band.yang memainkan sesuatu genre musik dan cuba mencari nama dalam scene atau apa-apa.Cuma nya,idea kami disini lebih kepada orang berkumpulan yang cuba menyampaikan sesuatu mesej itu dengan cara kami sendiri. Ianya seronok bila dapat berjalan ke merata tempat sambil berada di acara gig dan sambil menyampaikan mesej-mesej yang terdapat didalam lagu kami. Malahan dapat berjumpa kawan-kawan yang baru dan lama,berkongsi idea. Menjalinkan persahabatan. Dan itu adalah definition punkrawk bagi kami,genre itu terletak kepada idea dan cara pembawakan kami. Tidak kepada musik dan lagu ciptaan kami. Itu idea dan pendapat yang cuba kami serapkan sesame kami. Lirik-lirik didalam lagu kami,bukan nye fantasi belaka,ianya politik mainan realiti. Yang terjadi di setiap inci ruang didalam Negara kita,malah dibenak fikiran kita sendiri. Kami tahu apa yang kami cuba sampaikan. Kami faham bagaimana rasa nya bila tertindas..kami tahu rasa nya,bila rasa dianiaya, kami tidak mendengar dari sebelah pihak.kami cuba mendengar dari 2 belah pihak dan kerna itu lah,kami mengadaptasikan idea-idea dan cara penglihatan disekeliling dan setiap masalah dan isu komentar yang berlaku dimalaysia ini, kedalam lirik kami.

5. Any materials has release before such as Demo,Ep,Shirt etc?

We recorded one track for ‘Punk Rawk Flip Flop’ compilation under Knot Records/Ricecooker Shop and the compilation will be out soon. Some other bands featured on the comp are Civil Disorder (our drummer’s main band), Carburetor Dung, Freygyle, Pusher, FSF, Brayok, Dirty Divider, etc. W’ll be in the studio this coming 2nd and 3rd February to record 8 songs for our debut demo. We also our first design t-shirt and we’ll reprint it soon. We are also planning to make buttons and patches in the near future.

(R): Feb kami masuk studio untuk first material kami. Ianya akan datang didalam bentuk demo CD…atau kaset..atau piring hitam…bergantung kepada khayalan dan kewarasan kami berfikir cara manakah yang paling best untuk kiteorang rilis first material kiteorang. Oh, kami telah masuk kedalam dunia consumer jugak. Tidak lupa, kami telah mencetak baju.sebanyak 30 helai baju. dan aku tidak pasti sama ada baju itu sold out ataupun tidak. Oh ya satu lagu ada dimuatkan dalam upcoming compilation cd dr ricecooker dan knot record punkrawk flip flop.


6. When was your first performing on stage/gig and how the crowd reaction for the first show?

(N): Our first unofficial gig was on 29th July 2007 at the ‘Punkrock Paradox’ gig which we organized ourselves. It was when we were spreading the flyers of this gig that we jammed together and decided we should play 4 of our own songs. We played as opening band, so the crowd was still malu-malu kucing and their feet stuck to the floor while watching us. We’re a surprise act for that day! Haha! And our first official gig is in Kuala Terengganu, on the so-called ’50 years of Malaysian indepdent day’. We played ‘Negaraku’ as a cynical opening song and the crowd just went crazy. The large hall was packed with kids and by far, the Kuala Terengganu gig is the best, most happening and most supportive crowd we had to date.

(R): The turtle marching again part 3.KT.

Kata Os goodnite goodies “aku rasa band ni patut jadi serious band”.
Ya, first gig kami, orang ramai menyangka itu adalah side project band..kerana Fael dari band skunkfix aku bersama band pop punk terengganu clumsyruby manakala Aiman pula ialah guitaris band civil disorder. Jadi feedback yang disampaikan oleh os, sangat menaikkan semangat kami. Dan tidak lupa jugak crowd pada ketika itu, semuanya memberikan support dan feedback yang baik. semuanya enjoy.dan seorang kawan berkata “band korang macam main thrash jer”


7. List 7 of local fav.d.i.y music band in our scene today?

(N) : Carburetor Dung, FSF, Nostalgia, Depress, Plague of Happiness, The Mindless Show, and also (the return of) D.E.P!

(R) : Depress, The Garrison, FSF, Brayok, Dullydog, Carburetor Dung, Pusher


8. Give us your band link page,that we can reach you through internet?

(N): You can log on to dumdumtak.blogspot.com for updates and we also have a band page at www.nervhous.vze.com

(R): Sorry, kami tidak ada myspace. Cuma ada blogspot. Tapi aku ade account personal myspace. Haha.

9. Thank you for cool answer. Any last words for our readers outside there…

(N): Thanks to Azreen, hey, I’m very excited and shocked to be interviewed by one of the otai zine makers!!! The Core System is among the zines that was active during I was in high school man! Support the guy, stay safe, stay punk. Punk sokmo!

(R): Thanks sbb sudi interview kami..aku tujukan lagu “kerja bakti” dari marjinal khas buat sang editor. Terima kasih lagi sekali..

2 comments:

azreen_hc77 said...

haha...thanks for interview answers!kirim salam semua!

azreen_hc77 said...

thanks 4 answer!dumdumtak!
kirim salam semua!